Orgelconcert Peter van de Velde

Wanneer

5 maart 2022    
15:30 - 16:30

Reserveringen

Reserveren gesloten

Waar

Lutherse Kerk
Lutherse Burgwal 9, Den Haag, Zuid-Holland, 2512 CB

Soort activiteit

De Stichting Cultuur en Muziek in de Lutherse Kerk (SCMLK) heet organist Peter Van de Velde van harte welkom!

Peter speelt naast de grote e-Moll Prelude en Fuga van Bach orgelwerken rond het thema “Vater unser im Himmelreich” van Bach, Mendelssohn, Zwart en Kluge. Deze laatste liet zich in zijn muziek inspireren door Stravinsky en Messiaen. Zeer bijzondere, intrigerende en soms bezwerende muziek die helaas weinig gekend is.

Peter van de Velde groeide op in Doel. Hij begon er op negenjarige leeftijd als autodidact met orgelstudies en op zijn twaalfde was hij actief als organist in de plaatselijke kerk. In de Antwerpse kunsthumaniora kreeg hij op zijn zestiende zijn eerste muziekonderricht. Hij studeerde er af met grootste onderscheiding en vervolgde zijn studies aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium. Daar behaalde hij in 1996 het Meesterdiploma als laatste leerling van Stanislas Deriemaeker. Tijdens en na zijn studie volgde hij meestercursussen voor orgel, uitvoeringspraktijk en improvisatie.
Begin 2002 werd Peter Van de Velde benoemd tot organist-titularis van de Antwerpse kathedraal waar hij sinds 2020 ook muziekdirecteur is. Hij is als organist ook verbonden aan de Antwerpse Sint-Michielskerk.
Hij geniet grote faam als begeleider van koren en solisten en treedt geregeld op met onder andere het Vlaams Radiokoor, violiste Nadja Nevolovitsch en met het Antwerp Symphony Orchestra en dirigenten als Edo De Waart, Martin Brabyns, Philippe Herreweghe, Karel Deseure en Peter Biloen. Niet zelden resulteren deze samenwerkingen in cd-producties en radio- en televisieopnames. Hij is als artistiek adviseur verantwoordelijk voor de muzikale programmatie van verschillende orgelcycli (Antwerpse kathedraal, Orgelproms Antwerpen Zuid, Orgelcyclus Melsele).
Als concertorganist  is Peter Van de Velde regelmatig te gast op gerenommeerde orgelfestivals in binnen- en buitenland. Hij concerteerde al in de meeste Europese landen en ook in Rusland, Japan, Egypte, Canada, de Verenigde Staten en op de Filipijnen.
Zijn repertoire omvat alle stijlen, maar hij is vooral bekend als ambassadeur van de Belgische muziek, die hij vaak op het programma zet en vastlegt op cd. Zijn muziekopnames kregen veel positieve recensies en waardering in de binnen- en buitenlandse media (o.a. radio Klara, WDR 3, Diapason, Orgelvriend, Orgelnieuws, Luister, Orgelkunst, Musique 3, Choir & Organ). Hij maakte ook live-opnames voor o.a. de Bayerische Rundfunk en Radio Vaticaan.

Website: Peter Van de Velde

Toegang is € 10,- p.p. Reserveren is niet nodig.

 

 

Reserveringen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.