Leren van Luther 2022-2023: Luther over de christelijke vrijheid

Leren van Luther 2022-2023: Luther over de christelijke vrijheid

Wanneer

20 september 2022    
19:30 - 21:00

Waar

Lutherse Kerk
Lutherse Burgwal 9, Den Haag, Zuid-Holland, 2512 CB

Soort activiteit

Luther écht leren kennen waar het spannend wordt: dat is het doel van de cursus Leren van Luther. Want wij denken vrij te zijn, maar zijn we dat ook? Waar zit werkelijke vrijheid in? Luther heeft het over de vrijheid van de geest. Wat bedoelt hij?

In het seizoen 2022-2023 lezen we delen uit Luthers beroemde traktaat over de vrijheid van de christenmens. Dat traktaat begint met een veel geciteerd, maar weinig begrepen aforisme:
Een christenmens is een volkomen vrij heer over allen en niemands onderdaan.
Een christenmens is een volkomen dienstbare knecht van alles en ieders onderdaan.

Luther zegt dat geloof de bron is van vrijheid, maar wat is geloof volgens hem (in ieder geval niet: het onderschrijven van een aantal leerstellingen). En waarom is christelijke vrijheid onherroepelijk verbonden met spontane christelijke dienstbaarheid?
In Over de christelijke vrijheid (De libertate christiana) vinden we Luthers eerste samenhangende formuleringen over de betekenis van geloof (als reactie op Gods belofte) en over de relatie tussen christelijk vrijheid en christelijk ethiek.

De cursus omvat vier avondbijeenkomsten van 1,5 uur in de Lutherse Kerk van Den Haag:

20 september; 15 november; 29 november; 13 december

Deelname kost slechts € 20,- per persoon. Deelnemers krijgen een zorgvuldig samengestelde reader (pdf of kopie) met een samenvatting van Luthers betoog en een vertaalde selectie van paragrafen uit zijn traktaat.

Aanmeldingen via Mascha de Haan voor locatie Den Haag: aanmelden@luthersdenhaag.nl