Johan Maurits de Braziliaan

Johan Maurits de Braziliaan

Wanneer

23 oktober 2022    
13:00 - 15:00

Waar

Lutherse Kerk
Lutherse Burgwal 9, Den Haag, Zuid-Holland, 2512 CB

Soort activiteit

Johan Maurits de Braziliaan
Op zondagmiddag 23 oktober, 13.00 – 15.00 uur, voert Het Historisch Theater van Michel Meissen een toneelstuk uit in de Lutherse Kerk.

‘De Orde van de Olifant’, geregisseerd door Sylvia Liefrinck, wordt fascinerend gespeeld door twee acteurs, Tim van Scheijen en Trijntje Noske. Het verhaal gaat over het leven van Johan Maurits van Nassau Siegen (1604-1679). Zijn leven was turbulent. Hij was een militair strateeg , koloniseerde in Brazilië de provincie Pernambuco en hij was de opdrachtgever voor de bouw van het oorspronkelijke Mauritshuis.

Na een brand in 1707 werd het Mauritshuis gerestaureerd en enkele jaren geleden gerenoveerd tot het huidige schitterende museum. Constantijn Huygens kocht naast Johan Maurits een perceel en woonde een periode ook in Den Haag terwijl hij zijn buitenplaats Hofwijck behield. Johan Maurits eindigde zijn leven in het Graafschap Kleef waar hij door de Heren 19 benoemd was tot gouverneur Generaal.

De 17e eeuw staat op het moment in de belangstelling door excessen bedreven in die eeuw met betrekking tot de slavenhandel. Ook Johan Maurits was daarbij betrokken. Wel streefde hij naar een humaner beleid op de mensonterende situatie tijdens de overtochten van slaven uit Afrika naar Brazilië. Maar gelijkwaardigheid voor de mens kwam niet ter sprake. Is het vandaag nog steeds een dilemma? In de nabespreking zullen we het ook daarover hebben. Ds. Erwin de Fouw deze begeleiden.
Voor toegang vragen we € 10,-.
Na de ochtenddienst in de Lutherse Kerk zorgen we voor een broodje om de ergste trek te stillen en natuurlijk is er na de voorstelling gelegenheid om een drankje te nuttigen.
We hopen op ruime belangstelling.1300