Goede Vrijdag

Goede Vrijdag

Wanneer

29 maart 2024    
19:30 - 20:30

Waar

Lutherse Kerk
Lutherse Burgwal 9, Den Haag, Zuid-Holland, 2512 CB

Soort activiteit

Voorganger is ds. Jannet van der Spek, Chris de Graaf bespeelt het orgel. Cantorij Maarten Luther onder leiding van Monique Schendelaar-de Graaf zingt  de ‘Via Crucis’ van Franz Liszt (1811-1886).

Dit werk is voor gemengd koor, solisten en orgel (of piano). Het is één van de laatste werken uit de ingetogen periode (1879) van de Oostenrijks-Hongaarse componist Frans Liszt. Aan het eind van zijn leven manifesteert zich het diepe geloof van Liszt. Een zoektocht begint naar de essentie van muziek, naar de essentie van het verhaal over een onschuldig ter dood veroordeelde die veertien momenten (staties genoemd) doormaakt alvorens een wrede dood te sterven. Het toont een bijzondere verstilling, waarbij het lijkt of alle onnodige franje is weggelaten om te komen tot de essentie. Karakteristiek voor deze compositie is het feit dat uiterst simpele passages afgewisseld worden met geavanceerde chromatiek en sereniteit met heftig contrasterende passages vol vertwijfeling, wanhoop en immens verdriet. Het werk combineert unisono-zang met Lutherse hymnen en op Bach geïnspireerde koralen, terwijl een deel van de staties bestaat uit solopartijen voor orgel.

De cantorij zal dit stuk uitvoeren afgewisseld met lezingen, gemeentezang en gebeden.

Voor degenen die de kerkgang om welke reden dan ook niet kunnen of willen maken, is de eredienst mee te vieren via ons YouTubekanaal.  De orde van dienst vindt u in de toelichting van de streaming.