Concert Vocaal Ensemble Magnificat en Sander van den Houten (orgel)

Wanneer

1 oktober 2022    
15:30 - 16:30

Waar

Lutherse Kerk
Lutherse Burgwal 9, Den Haag, Zuid-Holland, 2512 CB

Soort activiteit

Dit concert vindt plaats in de serie van de Stichting Cultuur en Muziek in de Lutherse Kerk. Aanvang 15.30 uur, toegang € 10,-.

Vocaal Ensemble Magnificat o.l.v. Mirjam van den Hoek en Sander van den Houten, orgel

Koor en orgel:

  1. Uit Messe Solennelle (opus 16): Kyrie Louis Vierne (1870-1937)

Orgelsolo:

  1. Uit Pièces de fantaisie suite II (opus 53) Louis Vierne
  • Feux follets
  • Clair de lune

Koor:

  1. Psalm 25 & Psalm 100 Claude Goudimel (1510-1572)

Koor en kistorgel:

  1. De profundis (psalm 130) Marc-Antoine Charpentier (1643-1704)

Orgelsolo:

  1. Prelude, Fugue et Variation (opus 18)         César Franck (1822-1890)

Koor en orgel:

  1. Psaume 150 César Franck

Orgelsolo:

  1. Souvenir (opus 65bis) Marcel Dupré (1886-1971)

Koor en orgel:

  1. Laudate Dominum (opus 9) Marcel Dupré

 

Vocaal Ensemble Magnificat uit Middelharnis is opgericht in 1988. Het ensemble telt op dit moment 19 leden. Sinds de oprichting van het ensemble tot einde 2018 heeft het onder leiding gestaan van de dirigent Rinus Verhage. Sinds  begin 2019 staat het onder leiding van Mirjam van den Hoek. Magnificat wil voor een breed publiek op kwalitatief hoog niveau musiceren. Ze wil de muziek uitvoeren zoals de componisten dat bedoeld hadden. Het ensemble richt zich op de vocale (kerk)muziek van Barok tot Renaissance en op (vroeg)middeleeuws tot hedendaags repertoire. Elk najaar, dan wel in de Kerstperiode, geeft het haar eigen ‘grote’ concert in de Hervormde kerk in Dirksland. Daarnaast zingt Magnificat ook op uitnodiging elders in de regio zoals met grote regelmaat in de Catharijnekerk van Brielle.

Mirjam van den Hoek studeerde koordirectie bij Wiecher Mandemaker aan het conservatorium van Rotterdam (Codarts). In 2018 sloot ze aldaar haar bachelor af met een groots concert in de Laurenskerk, waar ze koor en orkest dirigeerde. Daarnaast heeft Mirjam kerkmuziek gestudeerd, ook aan Codarts, bij docenten Hanna Rijken en Arie Hoek. Inmiddels studeert ze voor haar Master Koordirectie aan het Antwerps Conservatorium, bij Luc Anthonis. Daar krijgt ze tevens zanglessen van de hoofdvakdocent zang Anna Cambier. Ze heeft masterclasses gevolgd bij Daniel Reuss, Jurjen Hempel, Paul Valk en Arie van Beek. Ook heeft ze ‘verdiepingslessen’ gehad van Barend Schuurman, de oprichter van de Laurenscantorij te Rotterdam. Mirjam dirigeert sinds 2019 het kamerkoor Magnificat. Daarnaast geeft ze leiding aan vier andere koren, waaronder twee kamerkoren. Ze zingt als gastzanger in professionele koren als het Laurens Collegium en het projectkoor van Stichting Ars Musica. Ook is ze vaste zanger bij de Laurenscantorij. Om het zingen en dirigeren te kunnen combineren geeft ze regelmatig leiding aan kleine ensembles waar ze dan zelf de sopraanpartij vertolkt. “De mooiste momenten in muziek zijn de momenten waarop je net zo van de muziek geniet als je (mede)zangers. Zangers geven mij inspiratie en stimulatie om door te gaan met de kwetsbare wereld van de muziek.”

Sander van den Houten (1987) werd in april 2017 benoemd tot organist van de Evangelisch-Lutherse Kerk in Den Haag en werd daarmee vaste bespeler van het beroemde Bätz-orgel uit 1762. In Kampen is hij titulair organist van de Burgwalkerk en de Broederkerk en tweede organist van de Bovenkerk. Op zijn achtste begon hij met piano- en orgelstudie bij Paul Kieviet in Middelharnis. Hij deed mee aan concoursen en won prijzen op het jeugdsolistenconcours in Melissant, het ensembleconcours in Oude Tonge en het Buxtehudeconcours in Zierikzee. Sander volgde zijn bacheloropleiding tot organist aan het Rotterdams conservatorium bij Bas de Vroome. Ook volgde hij de studie kerkmuziek bij Hans van Gelder, Arie Hoek, Conny de Jong en Aart Bergwerff. In 2013 slaagde hij cum laude voor zijn masterdiploma orgel aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle bij Theo Jellema. Hij volgde masterclasses bij Willem Tanke, Harold Vogel, Jacques van Oortmerssen en Thomas Trotter. Hij volgde 6 jaar lang privélessen koordirectie bij Wiecher Mandemaker. Sinds medio 2021 studeert Sander beiaard bij Frans Haagen en Christiaan Winter aan de Beiaardschool in Amersfoort, onderdeel van de HKU te Utrecht. Naast zijn dirigentschap bij Concertkoor Immanuel Kampen is hij als dirigent verbonden aan de Zang- en Oratoriumvereniging Raalte, Oratoriumvereniging ‘de nieuwe ster’ Zwolle, Exspecto Epe en aan kamerkoor Arise Kampen. Ook is hij cantor van de Theologische Universiteit Kampen en vaste begeleider van Cappella Campen, het Kampen Boys Choir, het Roder Jongenskoor en van Vocaal Ensemble Magnificat. Zijn werk als koorbegeleider bracht hem o.a. naar Engeland, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Oostenrijk. In 2013 maakte hij een concertreis naar Rusland waar hij in Kostroma een aantal orgelconcerten verzorgde. Sander van den Houten geeft jaarlijks veel concerten als solist, begeleider en continuospeler en heeft een privélespraktijk. Voor meer info kijk op: www.sandervandenhouten.nl