Concert Arise Kampen o.l.v. Sander van den Houten met Aarnoud de Groen (orgel)

Concert Arise Kampen o.l.v. Sander van den Houten met Aarnoud de Groen (orgel)

Wanneer

12 november 2022    
15:30 - 16:30

Waar

Lutherse Kerk
Lutherse Burgwal 9, Den Haag, Zuid-Holland, 2512 CB

Soort activiteit

 

Het gerenommeerde koor Arise uit Kampen geeft op zaterdag 12 november om 15:30 uur een concert in de Lutherse Kerk in Den Haag.  Dirigent Sander van den Houten heeft een programma samengesteld in het kader van Allerzielen: het koor zingt het geliefde Requiem van Gabriel Fauré, het Lux Aeterna van de hedendaagse Amerikaanse componist Morten Lauridsen, en het Lux Aeterna van Edward Elgar.
De Haagse organist Aarnoud de Groen begeleidt het koor op het fameuze Bätz-orgel en hij zal ook enkele solo’s ten gehore brengen.

Morten Lauridsens Lux Aeterna roept een mystieke sfeer op en hult zich in het begin in donkere en warme klanken. Het werk bestaat uit vijf delen waarvan het eerste en laatste deel zijn overgenomen uit de eeuwenoude katholieke mis die wordt opgedragen voor hen die zijn overleden, het Requiem. In alle delen staat het Licht centraal: als smeekbede, als lofzang en als roep om ontferming. Een sereen en intiem werk waarin het eeuwige licht symbool staat voor hoop en geruststelling.

Gabriel Fauré was één van de belangrijkste componisten van zijn generatie. Tussen 1877 en 1890 schreef hij zijn bekendste langere werk: het Requiem. De componist gaf aan dat dit werk anders was dan alle andere werken die op deze eeuwenoude teksten zijn gebaseerd: “Mijn Requiem is zachtmoedig van temperament, zoals ikzelf. Het drukt niet de angst voor de dood uit, iemand noemde het zelfs een wiegelied van de dood”, schreef hij.

Edward Elgars’ Lux Aeterna is een bewerking van het beroemdste deel uit de Enigmavariaties voor orkest van Elgar (1857-1934): Nimrod. John Cameron combineerde in 1996 Elgars compositie met de tekst van het Lux Aeterna en sindsdien wordt dit arrangement wereldwijd uitgevoerd.

Toegangsprijs € 10,- | kaartverkoop aan de deur | deur open om 15:00 uur

Volg de activiteiten van de Stichting via Facebook https://www.facebook.com/hetbatzorgel