Concert Musica Antica, Het Jupiterproject Mozart en Bologne

Concert Musica Antica, Het Jupiterproject Mozart en Bologne

Wanneer

16 februari 2024    
17:00 - 18:00

Waar

Lutherse Kerk
Lutherse Burgwal 9, Den Haag, Zuid-Holland, 2512 CB

Soort activiteit

Het Jupiterproject Mozart en Bologne

Vandaag staat muziek van twee Mozarts op de lessenaars. Naast Wolfgang Amadeus Mozarts symphonie no. 41 in C groot, Jupiter, spelen de Haagse conservatoriumstudenten ook ouvertures uit de opera L’amant van zijn veel minder bekende tijdgenoot Joseph Bologne, zijn Parijse evenknie.
Joseph Bologne, “chevalier de Saint-Georges”, werd in 1745 geboren als zoon van een slavin op het Caribische eiland Guadeloupe. Bolognes vader, een rijke plantage-eigenaar, nam moeder en zoon mee naar Parijs, introduceerde de jonge chevalier in de Franse society en zorgde ervoor dat hij de beste opleidingen kreeg. Bologne groeide uit tot een Parijse beroemdheid, een gevierd schermer, componist, vioolvirtuoos en dirigent.

Hoe kan het dat hij nu nog nauwelijks bekendheid heeft? Heeft het te maken met zijn afkomst? De Haagse Oude Muziekafdeling gaat op zoek. Met onderzoek, lezingen en gesprekken over diversiteit en inclusiviteit in de uitvoeringspraktijk van vroeger en nu zoeken studenten naar een antwoord. Bolognes muziek is in ieder geval fantastisch, en reken maar dat de Haagse studenten u er in dit concert van zullen overtuigen dat het werk van deze componist een podium verdient.
Kati Debretzeni is hoofdvakdocent Oude Muziek viool en altviool aan het Koninklijk Conservatorium en leidt in dit project het Royal Early Music-ensemble.

Uitvoerenden
Royal Early Music van het Koninklijk Conservatorium o.l.v. Kati Debretzeni

Programma
WERKEN VAN
Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Bologne de Saint-Georges

(Zie voor meer informatie: https://musantica.nl/concerten/221)