Geloofsopvoeding en kinderboeken

Hoe geef je aan die belofte een invulling? Niet alleen voor jou, maar ook voor de kerk die jou die vraag gesteld heeft, is dat een lastige zaak. Want hoe breng je God en het geloof ter sprake? Denk niet dat je alleen met die vraag tobt. Het geloof is niet vanzelfsprekend meer. Als het dat ooit al was! In de kerk heb je de rituelen, die je verbinden met de geloofsgemeenschap van eeuwen. Dat vereenvoudigt het spreken over God. Maar in het gezin zijn geloofsrituelen vaak niet meer aanwezig. Waar en hoe moet je dan over God spreken. Een kind zal raar op kijken als jij opeens zegt: “Ik wil het eens over God hebben.”. Dat slaat nergens op. Je wilt oprecht overkomen. Bovendien wil je geen dingen zeggen, die je zelf niet gelooft. Maar als God wel ter sprake komt, is het vaak ook niet eenvoudig de juiste toon te vinden. Als de cavia dood gaat, zeg je misschien niet van harte dat die in de hemel is. Want wat is hemel? Voor ons is dat een vraag geworden, maar een kind heeft er niets aan om met alle mitsen en maren van volwassenen geconfronteerd te worden. Dus wat dan? Op het moment dat je zelf vooral met vragen zit, is het altijd goed de gemeenschap van de kerk te zoeken. Bij de geloofsopvoeding kan de kerk op verschillende manieren helpen. De gemeente organiseert verschillende activiteiten voor kinderen en hun ouders. Daarnaast zijn er allerlei boeken om het jou en je kind mogelijk te maken je samen in geloofsvragen te verdiepen. Om je op weg te helpen de boeken te vinden, die voor jou en je kinderen het geloof ter sprake zouden kunnen brengen, kun je in de Openbare Bibliotheek terecht, of bij de predikant.

 

Kinderboeken

In de winkel en in de bibliotheek ligt een keur aan boeken klaar om ouders en kinderen bij te staan in de geloofsopvoeding. Een pasklaar advies over de geschiktheid van een boek voor jouw situatie is niet zo te geven. Als je gaat zoeken zou je wel een lijstje van criteria mee kunnen nemen om je bij de keuze van een goed boek/ goede kinderbijbel te helpen.

 

De 7-sprong voor de beoordeling van een boek.

  1. is de tekst duidelijk?
  2. laat de tekst plaats voor een eigen mening?
  3. spreken de illustraties aan?
  4. horen tekst en illustraties bij elkaar?
  5. laten tekst en illustraties ruimte voor fantasie?
  6. is de werkelijkheid herkenbaar?
  7. is de clou van het verhaal inpasbaar in het leven van je kind?

 

Kortom: kan je kind er wat mee? Worden jullie hier samen wijzer van?

 

Een paar voorbeelden van boeken om te bekijken:

  • Robin en God, Sjoerd Kuyper, Sandra Klaassen(ill.) [1996] (ISBN 90 258 4007 8) Dit boek is in 1997 bekroond met de gouden griffel.
  • Honingkoekjes en beschuit met muisjes, Gerard van Midden en Liesbeth van ‘t Hof Illustraties: Lex van de Oudeweetering [2001] (ISBN 90 737 1579 2) Een prentenboek met geboorteverhalen uit islam en christendom verteld voor kinderen van circa vier tot acht jaar.
  • Toen de wereld pas nieuw was, Alicia Garcia de Lynam [2002] (ISBN 90 6173 795 8) Een prentenboek voor kinderen vanaf 4 jaar.
  • Kijkbijbel, een bijbel voor kinderen van 3 – 7 jaar (ISBN 90 6126 388 3)
  • Een huis voor God, Trinette Verhoeven [2004] (ISBN 9023 99123 0)
  • Wij horen bij elkaar, Trinette Verhoeven [2004] (ISBN 9023 99122 2)

    Protestantse Kerk
    ANBI Status
    Ringleiding aanwezig
    Rolstoelvriendelijke toegang